Bilsem Resim Sınavı
Hazırlık Kursu

Bilsem Resim Sınavı Hazırlık Kursu

BİLİM SANAT MERKEZLERİ (BİLSEM) NEDİR?

Açılımı, Bilim ve sanat merkezleri’dir. Bilim ve Sanat Merkezleri’nin örgün eğitime alternatif olması değil; destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri (okul saatleri) dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar. Bilim ve sanat merkezleri; örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere açılan özel eğitim kurumlarıdır. Amaç: Örgün eğitim sisteminde, tüm öğrencilerle aynı müfredata tabi tutulan fakat diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel yeteneklere sahip öğrencileri değerlendirmektir. Yani, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere onlara özel müfredatlar hazırlayan destekleyici eğitim kurumudur.

EĞİTİM PROGRAMLARI

Uyum programı
Destek eğitimi
Bireysel yetenekleri fark ettirme programı
Özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi / yönetimi çalışmaları

Genel Zihinsel; Sorulan sorulara doğru ve hızlı yanıt veren, yeni bir konu öğrenmek amacıyla sorular soran, bağlantısız fikirler arasında alışılmadık bağlantılar kuran, verilen görevleri mükemmeliyetçi bir tutum sergileyerek tamamlamada ısrarcı olan öğrencileri ifade eden alandır.
Görsel Sanatlar; Aktif, akıcı ve geniş bir hayal gücüne sahip olan, resimleri derinlik ve parçalar arasında uygun oranlar kullanarak planlayan, nesneleri ve ortamları ayrıntılarıyla algılayıp çeşitli malzemelerden değişik tasarımlar yapan, özgün tasarımlar üretebilecek potansiyele sahip olan öğrencileri ifade eden alandır.
Müzik; İşitsel ve ritmik olarak üst düzey performans gösteren, duyduğu bir ya da birden fazla sesi ve karmaşık müzik cümlelerini hatırlayıp seslendirebilen, çalgı çalma ve şarkı söyleme istekleri üst düzeyde olan ve müzikle ilgili alanlarda fark yaratan çalışmalar yapabilecek potansiyele sahip olan öğrencileri ifade eden alandır.
Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde 135 merkezde hizmet vermektedir.
Öğrenci seçme aşaması 3 adımdan oluşmaktadır:
1. Sınıf öğretmenlerinin gözlem formlarını doldurması (03-14 Aralık 2018)
2. Grup tarama uygulaması (19 Ocak 2019-14 Nisan 2019)
3. Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi (13 Mayıs 2019-02 Ağustos 2019)

Bilsem Sınavı Nedir?

Sınıf öğretmenleri tarafından Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim almaya aday gösterilen yetenekli öğrencilerin yeterliliğini test eden aşamalı sınavlardır.
Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle, Bilsem sınavlarına bireysel başvuru yapılamadığını belirtmeliyiz. Öğrencilerin sınava girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir.
“Bilsem başvurusu nasıl yapılır, sınava hangi öğrenciler girebilir” diyen aileler için yazının devamında bu soruları yanıtladık. Sınıf öğretmenlerinin hangi öğrencileri ve ne şekilde aday gösterdiğini aşağıda inceleyebilirsiniz.
2018 – 2019 Eğitim döneminde Bilim ve Sanat Merkezleri’ne 1, 2, ve 3. Sınıf öğrencileri kabul edilmektedir.
Bilim ve Sanat Merkezi Resim Sınavı
Bilim ve sanat merkezi resim sınavına girmek isteyen öğrencilerin öncelikle sınıf öğretmeni tarafından bilsem sınavına kayıt ettirilmiş olması gerekiyor. Sınıf öğretmeni bilseme öğrencilerini kayıt ederken 3 bölümden iki tanesini seçebilir. Bilsem resim , Bilsem Müzik ve Bilsem Zihinsel Yetenek. Bilim ve Sanat Merkezi resim alanında başvuru yapan öğrenciler birinci basamak sınava girmeleri gerekir. Resim birinci basamak sınavı bilsem tablet genel tarama sınavıdır. Resim mülakatına katılabilmek için önce tablet sınavına girmeleri gerekir. Resim tablet sınavında genel yetenek, müzik ve resim sınavına girecek öğrencilere aynı sorular sorulur. Bilsem doğru sayısı yani bilsem sınav geçme puanı resim, müzik ve genel yetenek için farklıdır. Bilsem Resim ve müzik sınav geçme puanı genel yetenek sınav geçme puanından daha düşüktür.